Het organiseren van een kinderfeestje vraagt altijd enige voorbereiding. Met deze tips vergeet u niets en wordt het zeker een geslaagd feest.
Bedenk op tijd hoe de dag er moet uitzien. Wilt u het kinderfeestje thuis vieren? Blijven de kinderen eten? Zo ja, wat gaan we eten. Worden de kinderen gebracht of gaan ze direct vanuit school mee? Worden de kinderen na afloop van het feestje thuisgebracht of moeten de ouders ze ophalen? Heeft u hulp nodig tijdens het feestje? Vraag dan op tijd een moeder van een van de genodigde of een familielid om te helpen. Wanneer u goed voorbereid bent, voorkomt dit veel stress.
Vraag de jarige wat hij/zij graag wil op het kinderfeestje. Bespreek bijvoorbeeld op tijd welke kinderen uitgenodigd worden. Wil de jarige het kinderfeestje wel thuis doen, of juist liever op een andere locatie? Wil de jarige wel dat de kinderen blijven eten of wil uw zoon of dochter liever een slaapfeestje? Moet het feestje plaatsvinden op de daadwerkelijke verjaardag of willen jullie liever dat het feestje in het weekend plaatsvindt?
Vooraf bespreekt u met de jarige hoeveel kinderen er uitgenodigd mogen worden. De handige regel is dat u zoveel kinderen uitnodigt als de nieuwe leeftijd van de jarige. Maar soms is het juist leuk om een grote groep kinderen uit te nodigen. Dit wordt vaak in groep 8 gedaan omdat dit over het algemeen het laatste kinderfeestje met deze kinderen zal zijn. Ook bij een kinderfeestje thuis hoeft dit geen enkel probleem te zijn. De kinderen kunnen in diverse teams een speurtocht volbrengen en bekijken dan alleen de ontknoping thuis.
Het is aan te raden om voor het versturen van de uitnodigingen alvast de datum te overleggen met de ouders van de genodigden. In de maand voor en ook in de maand na de zomervakantie worden er veel kinderfeestjes gepland, vraag aan andere ouders wanneer zij de verjaardag van hun kind willen plannen. Dit voorkomt teleurstellingen en het moeten verplaatsen van een feestje.
Een stoere en spannende uitnodiging zorgt al voor veel voorpret. Wanneer de activiteit ook voor de jarige een verrassing is, kunt u ook de jarige zelf een uitnodiging geven. Wanneer u de datum van het feestje niet vooraf met de ouders heeft besproken, is het aan te raden om in ieder geval twee weken voor het feestje de uitnodigingen uit te delen. Bedenk op tijd of aanvullende informatie op de uitnodiging noodzakelijk is. Bijvoorbeeld wanneer er regen wordt verwacht dat de kinderen een regenjas moeten meenemen. Of wanneer u het feestje buiten in het donker wilt laten plaatsvinden dat zij een zaklamp nodig hebben.
Wanneer u de ouders spreekt over de mogelijke datum van het feestje, vraag dan direct of de genodigde een allergie heeft of dat er nog bijzonderheden zijn die u moet weten. Het is altijd goed om dit vooraf te weten en tijdens het feestje niet voor verrassingen te komen staan.
Het maken van een WhatsAppgroep is vaak heel handig met het plannen van een kinderfeestje. U kunt heel eenvoudig de ouders op de hoogte brengen van mogelijke wijzigingen. En ook op de dag van het feestje is het informeren over het uitlopen van het feestje zo gepiept.
Alleen met een groep kinderen een kinderfeestje vieren kan uiteraard prima, maar vaak is het toch handig als u een paar extra handen heeft. Tijdens een speurtocht buiten is het eenvoudiger om overzicht te houden wanneer u met z’n tweeën bent. Het regelen van een hapje tussendoor of het avondeten na afloop werkt toch altijd prettiger met z’n tweeën. De hulp kan uiteraard uw partner zijn, maar vaak is een ouder van een genodigde ook bereid om te helpen op de feestdag. Vergeet niet vooraf de hulp te informeren over wat jullie precies gaan doen en wat zijn/haar rol hierin is.
Houd bij het plannen van de feestdag rekening met de leeftijd van de jarige en plan niet te veel op één dag. Een overvolle dag kan voor vermoeidheid zorgen en ook kinderen vinden dit niet prettig. En vermoeide kinderen tijdens een feestje thuis is nooit leuk. Er zijn ook kinderen die veel drukte gewoon niet aankunnen. Dus bedenk vooraf hoe lang u wilt dat het feestje in totaal duurt en plan niet meerdere activiteiten op de feestdag. Houd er vooral rekening mee dat jongere kinderen ook sneller vermoeid raken. Een feestje voor 7-jarigen duurt over het algemeen korter dan een feestje voor 13-jarigen.
Wil uw kind graag een feestje met een vriendje geven? Of zijn de kosten wellicht iets te hoog om alleen te betalen? Dan kan het feestje altijd samen gegeven worden. Het enige nadeel is dat de jarige niet alleen in de belangstelling staat op die dag. Dit is op te lossen door de grote groepen versie van de speurtocht te plannen, waardoor de groep in twee teams op pad gaat. U kunt dan in beide groepen de jarige de taak van het telefoneren geven en hierdoor toch de jarige even alle aandacht geven. Wanneer u een kinderfeestje thuis voor buiten heeft gepland, kunt u de route starten bij de eerste jarige en laten eindigen bij de tweede jarige. Op deze manier komen ze beiden aan de beurt tijdens het kinderfeestje.
Bij grote groepen kinderen komt het nu eenmaal voor dat een kind weleens buitengesloten wordt of zich buitengesloten voelt. Dit is uiteraard voor niemand leuk. Het verdelen van taken zorgt ervoor dat er ruzies worden voorkomen en dat iedereen wordt betrokken bij de activiteit. Ook zorgt het ervoor dat het kind dat gebruikelijk voorop rent en alle leuke dingen wegkaapt, deze kans niet krijgt omdat hij/zij moet samenwerken. Gebruik daarom de taken tijdens het kinderfeestje, zodat iedereen mee mag doen.
Een feestje in thema is natuurlijk extra leuk wanneer ook de alles thuis volgens thema is aangekleed. Er is al veel te bereiken met het ophangen van posters en het in scène zetten van een zogenaamde plaats delict. Kijk eens op Pinterest voor ideeen voor het aankleden van het kinderfeestje.
Wanneer de kinderen weer naar huis gaan is het leuk om ze na afloop van het feesjte iets mee te geven. Met een gripzakje en een karton creëer je al snel een uitdeelzakje in thema. Dit zakje kan gevuld worden met iets lekkers of een leuk speeltje. Natuurlijk zijn ook de accessoires tijdens het feestje erg leuk om mee te geven aan het einde van het kinderfeestje.
Veel ouders denken dat een feestje binnen te druk is, “zeker met jongens”, horen we vaak. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Wanneer de kinderen geconcentreerd bezig zijn en zich verliezen in een verhaal, is het niet zo druk en vermaken de kinderen zich net zo goed. Ook is het niet nodig om veel ruimte te hebben voor het feestje. De kinderen kunnen gezamenlijk aan de keukentafel bezig zijn met het onderzoek. Er zijn ook veel voordelen voor het geven van een kinderfeestje binnen, zeker bij de leeftijd 10 t/m 13 jaar. U hoeft zelf weinig te doen. U hoeft de kinderen in verband met de veiligheid niet telkens in de gaten te houden en een kinderfeestje binnen maakt het iets overzichtelijker dan buiten.
Wanneer u met de kinderen naar buiten gaat, houdt u dan rekening met de route en of deze veilig genoeg is voor de kinderen. Het is met een kinderfeestje toch altijd lastig om overzicht te houden en dan scheelt het als u gedurende de speurtocht niet constant de veiligheid in de gaten hoeft te houden. Wanneer de kinderen zelfstandig op pad gaan, is het raadzaam om extra goed op te letten of de kinderen gedurende de speurtocht geen onveilige situaties kunnen tegenkomen.
Wanneer u voor een buitenfeestje de enveloppen moet verstoppen voor de speurtocht, is het handig een fiets mee te nemen. De route is sneller afgelegd en u bent eerder klaar met de voorbereidingen. Houd er rekening mee dat u de enveloppen niet in het zicht verstopt. Het zou toch jammer zijn als een voorbijganger een envelop meeneemt.
Bedenk vooraf wat een jonger broertje of zusje tijdens het kinderfeestje gaat doen. Mag hij of zij mee met de speurtocht? Wanneer u een kinderfeestje voor 10-jarigen heeft gepland, dan is dit vaak te spannend voor een 6-jarig broertje. Bedenk u dus vooraf of het niet verstandiger is om voor het broertje of zusje een speelafspraak met een vriendje te maken op de dag van het kinderfeestje.
Wanneer de route veilig genoeg is, is het geen enkel probleem om de kinderen alleen naar buiten te laten gaan voor de speurtocht. Wij adviseren dit wel pas bij kinderen vanaf 10/11 jaar. Controleer bij de jarige of hij/zij de omgeving goed genoeg kent en of hij/zij met behulp van de plattegrond weer thuis kan komen. U kunt dit natuurlijk ook op de dag van het feestje met de jarige bespreken en op dat moment beslissen of iemand met de kinderen meeloopt. Wanneer de jarige nog een oudere broer of zus heeft, kan het juist spannend zijn om hem/haar mee te laten lopen en geen ouder.
Voor het buitenfeestje maakt het niet uit waar deze plaatsvindt. Het is wel leuker wanneer de kinderen voorbijgangers kunnen tegenkomen. Wanneer dit er niet heel veel zijn, wordt het juist spannender. Dan is namelijk elke voorbijganger verdacht. Het voordeel van een tocht door de stad, is juist weer dat de enveloppen ook bij winkels in de omgeving verstopt kunnen worden. Dit maakt het feestje extra spannend.
Ouders vragen ons vaak of het wel of niet verstandig is om een pauze te houden. Kinderen hebben vaak wel even een rustmoment nodig. Onze ervaring is echter dat kinderen vaak geen pauze willen. Het is te spannend om tussendoor te stoppen. Daarnaast worden de kinderen dan toch even uit het verhaal gehaald. Wanneer het immers spannend is om de dader te vinden voordat de bom afgaat en u zegt dat ze daar nu even mee moeten stoppen om te eten, wordt de spanning direct aanzienlijk minder. Wij adviseren daarom om wat snacks en drinken te regelen zodat de kinderen wel even wat kunnen eten en drinken. En de kinderen die graag door willen gaan terwijl ze iets eten, kunnen dit gewoon doen.
Wanneer u een buitenfeestje gepland heeft, ontvangt elk kind een eigen handboekje. Aan de binnenkant van dit boekje zit een paspoortdeel. Kinderen vinden het vaak erg leuk om dit zelf in te vullen en hun eigen pasfoto te plakken. Vraag de ouders van de kinderen of zij een pasfoto willen meenemen. Of vraag ze om deze te mailen en print de pasfoto’s voor het feestje. Houd vooraf rekening met het invullen van de handboeken in de planning. Dit kan vaak wel zo’n 20 minuten duren.
Wanneer u een kinderfeestje thuis geeft en de kinderen blijven eten, is het altijd weer lastig om te kiezen wat er dan gegeten gaat worden. De logische keuze is uiteraard patat. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de jarige te laten beslissen, maar er zijn kinderen die als lievelingseten iets hebben dat veel andere kinderen juist niet lusten. Er is echter meer mogelijk dan alleen patat. Wanneer u aan het einde van het kinderfeestje, de kinderen nog even bezig wilt houden, kunnen zij bijvoorbeeld ook een eigen pizza beleggen. Bedenk samen met de jarige welke andere mogelijkheden er zijn, wanneer u geen patat wilt eten.
Het is ook mogelijk om het kinderfeestje juist niet thuis te houden, maar een andere locatie te regelen waar het kinderfeestje wordt gehouden. U kunt de speurtocht ook goed uitzetten in de buurt van:
Wilt u de speurtocht juist in een andere omgeving uitzetten, houd u dan rekening met vervoer. De kinderen moeten immers gebracht en opgehaald worden. Dus vraag op tijd aan andere ouders of zij kunnen helpen met het brengen en halen van de kinderen.
Houd gedurende het kinderfeestje de kinderen in de gaten. Een spannend kinderfeestje is uiteraard heel erg leuk, maar de kinderen moeten wel weer lekker kunnen slapen. Wanneer het lijkt dat de kinderen het toch iets te spannend vinden, laat dit dan direct weten aan de begeleider. Hij/zij kan hiernaar handelen en ervoor zorgen dat de kinderen geen nare dromen van het kinderfeestje krijgen.